8 de gen. 2018

Pepa i Pepe

La sociòloga Carmen Ruiz Repullo ens relata en aquest vídeo la història de Pepa i Pepe per a mostrar com s’entra en el cercle de la violència de gènere. El vídeo complet, que dura 56’38’’, el podem trobar ací. Tal com ens conta Dori Fernández, els exemples que utilitza Ruiz són fruit de les investigacions que aporta l’estudi Voces tras los datos. Una mirada cualitativa a la violència de genero en adolescentes, publicat per l’Institut Andalús de la Dona (2016).

6 comentaris:

Claudia Serrano 3C ha dit...

PEP I PEPA

Pep i Pepa són una parella de setze anys.

Tot comença amb una conversació de «WhathsApp». Pep li diu a Pepa que vol quedar amb ella a soles, però Pepa havia quedat amb les seues amigues. Ell li diu que cancel·le els seus plans i ella els cancel·la.
Al dia següent Pep li diu a Pepa que li deixe el seu mòbil i li diu que se’n vaja dels grups de «WhatsApp». Això a Pepa li pareix molt rar, però ho fa.

Amb tot això Pepa va canviant el seu vestuari, la seua forma de ser, etc.
Però ella no s’adona.

La meua opinió es que Pep és molt gelós i Pepa des del primer moment Pepa no tenia que a veure li fet cas.

Pau Paul ha dit...

Aquest vídeo tracta sobre una professora que li esta donant una xarrada als alumnes sobre un xic(pepe) que controla a la seua novia(Pepa).

Primer comença separant-la de les seues amigues dient que vol que estiguen ells dos soles per a conèixer-se millor i li diu que vale.

Després Pepe va començar a enviar-li molts missatjes per saber on estava o on es trobava i després li diu que se isca de alguns grups de WatchApp i el fa mes tard li demana totes les contrasenyes de les reds sociasls, i se les dona.

També cuan ella se anava a música i Pepe l’acompanyava la parava a preguntar-li coses per a que arrivara tard a la clase de musica,al final Pepa va deixar les clases.

I al final li diu com se te que vestir diguen-li la roba que se te que comprar i despres li diu com te que comportar-se en eles seues amigues cambian-li la forma de ser

Naiara Jackson 1BatxH ha dit...

Bona vesprada a tots i a totes

Avui vaig a comentar aquesta entrada titulada "Pepa i Pepe", aquesta entrada tracta sobre una xarrada que li dóna una sociòloga a uns alumnes sobre la violència de gènere en les relacions adolescents i aquest tema el fa contant la història de Pepa i Pepe, dos adolescents de 16 anys que fa unes 2 setmanes que porten de nuvis.

Els canvis que li fa fer Pepe a Pepa els reflexa com uns escalons que ella puja però sense saber que tot el que li està fent Pepe és violencia de gènere.

Al principi Pepe fa que Pepa puje el primer escaló que seria deixar les seues amistats i això Pepe l'aconsegueix dient-li a Pepa que ells vol que estén sols ells dos i no també amb els seus amics i amigues, també comença a dir-li coses sobre els seus amics com per exemple que la seua amiga té "molta fama" i que ell no vol que és junte amb ella i coses per l'estile i Pepa al fer-li cas sense saber-ho puja el primer escaló.

El segon escaló és el control telefònic, i és que Pepe comença a controlar a Pepa a través d'aquest preguntant-la a on està, amb qui està. També el que fan alguns "Pepes" és agafar el mòbil de "Pepa" per a controlar en quins grups de whatsapp està, amb qui parla, a qui dona "em gusta" en Instagram, etc.

Així Pepa sense donar-se compte va pujant cada vegada més escalons i canvia els seus hobbies, la seua forma de ser, la forma de vestir, fins que arriba el dia que Pepe li diu a Pepa d'acostar-se junts, al final ho fan, però ara la pregunta és, i si Pepa hubiese dit que no? Probablement ell la hubiese obligat o haver-li fer més coses.

La violència de gènere no sols és violar i pegar a una persona, és controlar-li de tal manera que eixa persona deixe de ser la persona que era anteriorment, tot això és més invisible per a la societat en la qual vivim i de segur algunes persones no la consideraran violència, però ho és, i aunque no es pot apreciar tant als nostres ulls està ací i hem de fer alguna cosa per a ajudar a aquestes persones a donar-se compte que no han de pujar més escalons.

Mar Addams 1º Batx H ha dit...

Bona vesprada.

Comentaré l’entrada “Pepa i Pepe”, aquesta publicació tracta sobre una xarrada que dóna la sociòloga Carmen Ruiz Repullo que ens relata en un vídeo la història d'una parella i aquests són Pepe i Pepa.

Pepe i Pepa són dos adolescents de 16 anys que en porten 2 setmanes junts i el vídeo ens explica els canvis que està sotmesa la parella però tot sense donar-se compte. Açò l'explica ficant l'exemple dels escalons.

Al començament Pepe fa que Pepa apuge el primer escaló, aquest és que comença a deixar de veure a les seues amistats argumentant que vol que estiguen els dos a soles i també criticant les amistats dient que eixa amiga té “molta fama” i no vol que és junte amb ella. Amb tot açò fa que Pepa accedisca i hi haja apujat un escaló sense donar-se compte.

Ara passem al segon escaló, aquest és el control del mòbil. Tot s’origina quan li controla on està o amb qui, o per exemple també agafar-li el mòbil per a controlar amb qui parla, que veu en instagram i a qui li dóna em gusta.

El tercer escaló és el dels hobbies i les aficions, Pepa deixa de fer el que ella vol per a passar més temps amb Pepe. Així podríem seguir fins al últim escaló però tot es resum en el mateix i és en Pepa cada vegada pujant més escalons i accedint a més coses que li diu Pepe. Fins que arribarà un moment on Pepe li obligue a Pepa quan ella s'adone i li diga que no.

El vídeo en relata molt bé el que és la violència de gènere, està no es resumeix soles en la violència física sinó que ni hi ha més baix de l'iceberg. Pot ser que resulte més difícil d'idetificar o que n'hi haja persones que no l'identifiquen com violència, però clar que ho és i em de fer alguna cosa per a ajudar a prevenir o a les persones que el patissen perquè deixen d’apujar escalons.

Sara Campoamor ha dit...

Bon dia avui vaig a comentar el vídeo de "Pepa i Pepe" que parla sobre un diàleg que dóna una psicòloga a uns alumnes sobre el tema de la violència de gènere relacionat amb relacions adolescents i ho fan explicant la història de Pepa i Pepe, que són dos adolescents de 16 anys que fan dues setmanes que són nuvis.


Hi ha canvis que li fa fer Pepe a Pepa i els diu perquè s'entengui com uns graons que puja però sense saber que tot el que està fent Pepe és violència de gènere. Per això al principi Pepe li fa que pugi el primer graó que seria deixar les amistats de Pepa dient-li coses dels seus amics perquè no s'ajunti amb ells. I Pepa li fa cas.


El segon graó és el mòbil, és a dir Pepe comença a controlar-la dient-li pel mòbil que on està i amb qui. Així Pepa sense adonar-se a poc a poc pujava graons i va arribar a canviar els seus gustos, osea, els seus entreteniments, la seva forma de ser, de vestir fins que arriba un punt en el qual Pepe li diu a Pepa de ficar-se al llit junts i ho fan però i si Pepa hagués dit que no? Que hagués passat? Pepe l'obligaria? L'hauria arribat a maltractar?


A la violència de gènere cal posa-li fi des del més mínim detall ja que sinó a poc a poc passarà el de Pepa que no t'adones o tal vegada ni et vols adonar perquè ho consideres una ximpleria. Actituds com aquestes han arribat a matar a dones, a poc a poc pujant graons fins que deixen anar el primer cop de porta o el primer cop de puny i aquí és quan t'adones, però ja és massa tarda per frenar-ho... POSA-LI FRE!

1Bach Human

Raquel Kent 1Batx-B ha dit...

Quan algú tracta de dominar a una altra persona per la força, és a dir, contra la seua voluntat, obligant-la al fet que faça el que no desitja, s'està utilitzant algun tipus de violència. La violència pot ser verbal o física, però siga del tipus que siga, totes les víctimes que la pateixen acaben desenvolupant una baixa autoestima, com ocorre en el cas de la violència de gènere.

En aquesta entrada, es pot veure un vídeo on mostra la història narrada per una professora sobre uns joves -Pepe i Pepa- que es troben dins del cercle de la violència de gènere. Aquests joves de 16 anys, porten eixint unes tres setmanes i tot comença quan un dia el xic li diu que no isca amb les seues amigues i ella accepta i s’allunya de les seues amistats.

El següent pas al qual està sotmesa Pepa, és el control telefònic, on fins i tot, ell li arriba a dir que s'esborre de grups de whatsapp, però no solament això, també aconsegueix que deixe les classes extraescolars de música, que li done les claus per entrar en les seues xarxes socials i poder-la controlar, a més a poc a poc aconsegueix que Pepa canvie la seua forma de vestir i la seua forma de ser.

Pepa no veu que en aquesta relació existisca violència de gènere, ja que relaciona violència amb pegar i la violència no solament és física, existeixen molts tipus de violència. En el vídeo, la professora explica que si no hi ha hagut violència física, és perquè la xica ha accedit a tot el que ell ha volgut.

En la meua opinió, pense que mai has de canviar la teua forma de ser, actuar, vestir o parlar per cap persona, perquè si realment et volen, t'acceptaran com eres i no t’obligaran a pujar cap d’aquests nivells. La violència de gènere és un problema social, que es podria reduir si per exemple no existiren els rols de gènere i els estereotips, on moltes vegades es considera a la dona com a propietat de l'home.

En conclusió, hem de conscienciar a la gent que la violència de gènere no solament és física, i per tant hem d’aconseguir erradicar-la abans d’arribar a aquests nivells tan radicals. A més, l’ajuda tant de professors, familiars i amistats és molt important per a poder aconseguir-lo.