13 de nov. 2017

Violació consentida?Curt de Chloé Fontaine (2017) "Je suis ordinaire" (Sóc ordinària) 

El protagonista del curt s’ha quedat a gust i no deu pensar que acaba de cometre una violació. L’han educat perquè crega que és molt sexual, que el seu desig és natural –una necessitat–, i que té dret a ser complagut. A la nóvia, en canvi, l’han educada per a complaure, i per a ser sexual només amb la parella –si ho és amb qualsevol, és una guarra–; però sobretot l’han educada en el perill i en el guió de la por: Vés amb comte, que et pots quedar embarassada; Torna prompte i no vages mai sola, que et poden violar; No portes aquesta roba que..., no publiques fotos sexis que... La solució que se’ls proposa a les xiques per a evitar aquests perills és que posen límits als xics i que deixen de fer coses: anar soles, eixir fins a tard, beure, vestir com volen... I si no acompleixen les advertències, se les culpa del que passe. 

Aquesta educació en la por té conseqüències nefastes: més perill i més violència. Més perill perquè les xiques estan alerta davant de les violacions tradicionals –un desconegut en un carreró obscur– i desarmades per a enfrontar i fins i tot reconèixer les que es produeixen en entorns suposadament segurs, amb un nóvio, amic, amant o marit –i aquestes són el 90% de les violacions. Més violència perquè la representació constant de la violència sexual dels hòmens sobre les dones serveix per a sostenir el mite que la sexualitat masculina és perillosa i incontrolable per naturalesa, i que la violència masculina és natural. 

En general, les famílies o educadors/es alerten més les filles que els fills dels hipotètics perills que corren, quan en realitat corren més risc ells que elles, per exemple, de patir un accident amb la moto o el cotxe –per conduir arriscadament, per beure més del compte, per ficar-se en una brega amb altres xics, etc. En canvi, no se’ls diu que tornen abans a casa perquè són potencialment agressors o perquè seguir els dictats de la masculinitat tradicional –que minimitza el risc i considera natural la violència com a manera de resoldre els conflictes– els posa en perill.

L’educació sexual dels xics i de les xiques continua sent vergonyosament sexista en ple segle XXI. Per això, José Maria, un dels concursants de Gran Hermano Revolution, va violar la seua parella inconscient davant de les càmeres el passat 4 de novembre, perquè pensava i pensa, com qualsevol fill sa del patriarcat, que una nóvia està per a complaure els seus desitjos. Ploraríem si tinguérem temps, però la lluita contra el masclisme ens espera!!!

11 comentaris:

Paula Roussel ha dit...

Aquesta publicació, anomenada “Violació consentida?” podem veure, de primer, un vídeo de Chloé Fontaine. En aquest es mostra una parella que està a punt de veure una pel·lícula. El xic s’apropa a ella i li diu que és preciosa i la xica, que ja sap que vol es riu i li diu que no li ve de gust fer res, que solament vol estar tranquil·la i veure la peli. El xic es molesta i li pregunta que li passa -com si haguera de passar alguna cosa per no tindre ganes de tindre sexe- i si ja no li estima- com si no voler sexe amb algú signifique no estimar-lo ja. Després d’això, el noi comença a besar-la i encara que ella no reacciona i no es mou, ell continua fins a acabar.

La veritat és que aquest vídeo és prou impactant. Després de llegir el text que l’acompanya reflexionar sobre el tema no puc fer res més que indignar-me davant aquests tipus de situacions. És molt trist pensar que aquest tipus de coses passen més aviat del que ens agrada pensar. I és més trist encara, adonar-se que la culpa no és tan sols dels homes que ho fan, sinó de l’educació que reben tant homes com dones.

Si l’educació dels més petits ja fa distinció de sexe, què podem esperar dels més majors? L’ensenyament hauria de ser igualitari però no ho és. S’ensenya que els xics no han de reprimir el desig, doncs és una necessitat natural que ha de ser satisfeta. A les xiques, al contrari, les ensenyen a ser sexuals només en parella, a reprimir els seus desitjos sexuals i, per descomptat, a complaure a la seua parella sempre que aquest ho necessite.

I sense adonar-nos, alimentem una societat sexista que educa a les dones en la por i que dóna com a solució a les violacions que no caminen soles pel carrer quan ja és fosc o que no provoquen amb la roba que porten. Quan obrirà els ulls la societat i serà capaç de veure que eixe no és el vertader problema? Quan començarem a ser conscients que la solució a aquestes situacions no és ni serà mai alertar a les dones d’aquestes situacions i limitar la seua llibertat per tal d’evitar-les?

El que també és prou impactant és la poca sensibilitat amb el que alguns tracten el tema o la manera en la qual alguns li lleven importància, inclosos els mitjans de comunicació. És preocupant la forma en què es creu natural la violència sexual dels homes, educant als xiquets i xiquetes a pensar que no és res estrany i que hem de viure així. O pitjor encara, que siga vist com una cosa natural per la societat i arribar a veure-ho inclús en programes de televisió com és l’exemple de Gran Hermano Revolution.

També s’ha de dir que, encara que a poc a poc, les coses estan canviant. L’educació dels joves és cada volta més igualitària, no en tots els aspectes i no és el mateix nivell a tots els països i cultures, naturalment. Però encara així, a passos petits, avancem cada dia més en el camí de la igualtat. I és per això que jo pense que, malgrat les violacions com la del vídeo i altres continuen existint, les violacions consentides són cada vegada menys freqüents(depenent molt de la cultura i el país). Crec que, cada volta més, les dones comencen a ser conscients que han de lluitar en contra de tot açò i comprenen que un “no” és un no i açò no canviarà encara que la teua parella, amant o amic vulga que la teua resposta siga afirmativa.

Malgrat que la vista a la realitat pot resultar depriment i indignant no hem de pensar que és una batalla perduda, doncs com ja he dit, hem de lluitar per una educació igualitària on homes i dones siguen vistos de la mateixa manera. Una educació on no siga necessari dir-li a les nostres filles que tinguen cura quan caminen soles al carrer o que no vagen amb eixes faldes tan curtes, ensenyant tanta pell si no volen que els passe el que els passarà. Una educació el desig de l’home i de la dona estiga vist com el mateix i no s’excuse la violència sexual masculina perquè “és natural”. Aleshores, la cosa acaba aquí, aconseguirem un ensenyament igualitari, que ens beneficie individualment i com a societat i així aconseguirem també un món millor.

raquel ha dit...

El vídeo tracta sobre una parella. Ell li proposa a ella vore una peli, ella no vol, la dona acaba de eixir de la dutxa i no li abellix fer res, només estar tranquil·la tombada o assentada, ell acaba «forcant-la» perquè ella ja li ha dit que no volia.

Però claró en aquest mon en el que una dona nomes serveix per netejar i complaure a l'home... si ara va i explica els fets l'únic que li van a dir es que es la seva obligació.

Per al meu gust açò es una violació en tota regla, ella no volia i ell mitjançant xantatge la ha fet cedir per què a ell li abellia.
Això passa dia a dia en moltes cases del mon i l'únic que fan es dir una cosa molt masclista que es «si estas amb ell tens que satisfer-lo», això arriba un punt en el que ja es incontrolable e irrefrenable, les dones no som jogets per a que ens tracten així, nosaltres tenim els mateixos drets o inclús mes.

Que vos quede molt clar que estem en el segle XXI i no estem obligades a fer res, la societat no té per què dictar que tenim que complaure a ningú, només tenim que complaure-ns a nosaltres mateixes, ja basta de tant te masclisme, portem el 21 segles aguantant-lo, ja va sent hora de que se ens done el lloc que mereixem i coses com aquestes deixen de passar, i que siga una cosa molt rara i castigada una violació, per què ara et cau mes anys de presó per pegar-li a un gos que per violar una dona o una xiqueta.


Miranda ha dit...

El cort comença amb una parella francesa. El xic li recomane una peli-cula,però la xica no vol vore eixa,perquè no li agrada i ja la a vist. Ell comença a donar-li besos per ell coll,però ella rebutja i no vol. Ell segueix i te pinta de no voler parar. Al fi acaba guanyant però sense el consentiment de la xica.Mi Opinió:

Me pareix de mal gust,de primeres perquè si dos no volen,u no pot i de segons no hi ha que forçar a algú a fer lo que altre no vol. Para mi es una violació bé clara. També dic una cosa,si la xica de veritat hi avera dit que no repetidament,jo crec que al xic li daria una patada en el cul. Tampoc me pareix be que en cort,al final apareix la xica trist,el xic ni cas,me pareix que ahí a pensat en ell a soles i no en els sentiments de ella,una burrada. Arribo a un punt en el que aixo se te que terminar. Ni a ella ni a ningú li agradaria aquesta situació.
Bo,esta es mi opinió.
Fi.

Alex Chanel & Abril Collins ha dit...

En el comentari d'avui anem a parlar de “Violació consentida?” el vídeo ens mostra una relació d'un home i una dona, que estan mantenint relacions encara que la dona no volia tindre-les. Per això el títol es «Violació consentida?» ja que l'home, diu que si ell té la necessitat de tindre sexe o relaciones sexuals amb la seua parella la seua parella té que consentir sempre que ell vulga.

En el peu de foto diu que «El protagonista del curt s’ha quedat a gust i no deu pensar que acaba de cometre una violació. L’han educat perquè crega que és molt sexual, que el seu desig és natural –una necessitat–, i que té dret a ser complagut.» ens tan sols tres línies en acaba d'explicar que ella no volia tindre-les i ell com es una persona «natural» i molt «sexual» té que fer el que vulga quan ell vulga.

Nosaltres dos pensem que no té ni peu ni cap la situació d'aquest vídeo, ja que cadascú pot decidir quan vol tindre les relacions o no, estigues en una parella o no estigues, cadascú pot fer el que vulga i la seva forma de pensar tendria que ser acceptada per tothom. Si un home o una dona et diu que NO vol tindre relaciones es tendria que acceptar i no fer res. Cadascú té que decidir que vol fer amb el seu cos, i si vol tindre relacions està en tot el seu dret però en aquest cas l'home que com es descriu com «sexual» te que decidir davant de la seva parella.

Per a nosaltres el tema d'aquest vídeo es una violació, perquè si una persona no vol fer una cosa es tindria que respectar, en el moment en el que no es respecta passa a ser una violació.

Diego Rousell ha dit...

“Soy ordinaria” es el títol del vídeo que está en l'entrada VIOLACIÓ CONSENTIDA.

El vídeo tracta sobre una parella que esta en la seua casa, en l'habitació a punt de ver una pel·lícula.
La noia ja havia vist la pel·lícula però el noi lo que tenia eren ganes de sex, per així dir-ho. La seva noia no tenia ganes de fer-ho al·legant que estava cansada perquè acabava de eixir de la dutxa.
El xic va continuar insistint però sense el consentiment de la xica que es va negar.
El noi va aconseguir el seu propòsit mentre es veia la cara apagada de la xica mentre el feien, sense ganes, sense moure-se...
Finalment el xic con si res hagués passat li dona un bes en la galta i se queda en el llit.

La meva opinió d'aquest vídeo esta enfocada en el consentiment, de saber acceptar un NO per resposta i si l'altra persona no te ganes no insistir. Les dones no son un instrument de satisfacció, hi ha que respectar el que vulguen. La societat en ple segle 21 esta molt dispersa i en la majoria del homes no es pot observar molt canvi fins a aquest tema. No s'adonen conta de com es pot ser sentir una xica quan fan aquest, pensem que es normal el que fan però no es així... Les dones no es puguem quedar de boca tancat i quan passem aquestes coses hauríem d'actuar e imposar la seua possició.

Brendah Kent ha dit...

VIOLACIÓ CONSENTIDA?

Aquest curt ens mostra la trista realitat d'algunes parelles, ells veuen normal voldré mantindre relacions sexuals i que a ella sempre li abellix i que si no, es perquè té a un altre o perquè ja no et vol.
Els homes s'han de començar a entendre que de la mateixa forma que a ells, hi han dies que no volen, nosaltres tenim dies que no volem tindre sexe i que es s'han de respectar, i això no significa que lis estimem menys, s'ols que no tenim ganes i es totalment natural.
Aquesta societat segueix sense eradicar aquest problema degut a que, des de xicotets el acostumen a que tenen ser ´´machos´´ i tindre moltes noies i molt sexe, que aixina será millor que els altres i que dona igual si es va amb altres dones, mentre que a les noies ens han educat de forma totalment distint, no pots anar per ahí vestida de qualsevol forma pel que et puguen dir o passar, no podem gitar-nos amb un noi si no es el nostre nuvi i si ho fem som unes guarres, que tenim que ser fidels, bones ames de casa, cuinar bé per al nostre marit i tindre-lo content...Doncs no, ja es hora de que si a mi m'abellix gitar-me amb un un dia i amb un altre al dia següent ho faça sense por als comentaris i mirades, de que si no vull tindre sexe ara amb la meva parella no el tinga ni m'obligue a tindre perquè el vulga, ja es hora de despertar al món, perquè pareix que per molt que diuen que son moderns, viuen atrapats en una ment retrograda.

Najwa ha dit...

El vídeo va sobre la violencia consentida tracta sobre una xica i un xic, a la xica no le abellix tindre relacio amb el seu nóvio, en canvii el seu nóvio sí!

La va a comencar a acaronar i a besar-la en el coll para aixo tenga relacio amb el, pero ella a dit que no le abellix una altra ves per el nóvio no l'importo. Per al final la xica sedueix amb el desig del la seua parella, pero el xic no l'importo lo que le podia sentir al final de termenar de afer el sexo amb ella, solo ha pensat amb la seua satisfaccio, per cuan termino ha mirat a la seua parella i tarcar a refreir.

La meua opinio:
No em sembla ben el que va fer el noi, però tampoc el que ha fet la noia, perquè va haver d'haver estat ferma i dir li NO! Amb molta seguretat, però la societat ens va fer i ens fa pensar que satisfer a un home és el correcte, no importa si vols o no, per això el noi no li va fer cas, quan la noia li va dir que no em venia de gust. Vostès creuen que en satisfer a un home és el correcte? Al meu país i religió ens creen per a aquestes coses per a la satisfacció de l'home per ser el líder, la meva família pensa igual però jo no, penso que perquè haig de satisfer a un home per ser dona perquè no ser igual satisfer-nos mútuament i respectar si algú no vol alguna cosa en cas de la dona, creïs que valem tan poc com per a l'home ens faci el que li dóna la gana en cas del vídeo, la noia va fer alguna cosa que no volia per satisfer a la seva parella a la qual no la respecto ni per com li assegués, al meu entendre millor tallar-les hi ales abans que segueixi fent coses pitjor, si no la respecto sobre la seva intimitat, després passés a coses pitjor a pegar-la o prohibir-li sortir de casa. Stop violència, Stop masclisme

Sergio Thompson 1r batx B (R) ha dit...

En aquest vídeo titulat "sóc ordinària", pujat a Vimeo per Cholé Fontaine, mostra el cas d'una parella que es disposa a veure una pel·lícula, però el xic a través d'elogis li demana mantenir sexe. Hi ha un inconvenient, i és que a la xica no li ve de gust gens en aqueix precís moment, per la qual cosa diu que NO. Malgrat negar-se, el jove comença a donar-li besades en el coll fent semblar que no li ha escoltat. Quan ella li torna a repetir que no vol, ell li pregunta: "Que et passa?", utilitzant un to en el qual es veu clarament que no li importa que no vulga, solament vol aconseguir la seua meta. Finalment aconseguirà tenir sexe, però a la xica òbviament no se li veu gaudir del moment, és més, se li veu fins a trist.

El curt ens fa reflexionar i veure que per a mantenir sexe amb la teua parella, heu d'estar els dos amb ganes i disposats a fer-ho. No es pot forçar a una persona a mantenir una relació sexual, ja que ho podem considerar com un tipus de "violació consentida". Al meu semblar, la xica amb tal que no s'enfadara el xic amb ella, decideix deixar-li utilitzar el seu cos per a satisfer la seua necessitat sexual. Per açò crec que el que ha fet que ella cedisca a mantenir sexe és la por al fet que ell s'enfade amb ella, la qual cosa a la meua semblar, és falta de confiança en la parella, ja que si la xica haguera confiat en ell, li hauria insistit més. Encara que en una parella en la qual ambdues persones es respecten, no hauria fet falta insistir ni gens per l'estil. Finalment, dir que per a mi és un cas en el que no fa falta avisar a la policia ni gens semblant, simplement cal solucionar-ho tenint una conversa amb la teua parella en la qual remarques que si no et ve de gust no ho vas a fer, al mateix que si al teu nuvi/nòvia un dia no li abelleix el/la respectaràs i no li forçaràs.

Clara Goldstein ha dit...

El vídeo de “Je suis ordinaire”, de Chloé Fontaine, és una crítica social contra el masclisme que mostra una situació prou impactant, que és, de fet, molt més habitual de la que ens pensem. En el vídeo es veu a una parella típica, en un llit, tìpic, tenint una conversació típica: “Quina pel•lícula vegem, amor?” No és difícil sentir-se identificat amb la situació, no? A la fi, qui no ha passat per açò, que pareix tan quotidià? Bo, l’episodi continua i el xic li diu “eres preciosa”, un pirop típic, no? La xica, que ja sap el que passa per la ment del xic, li diu que riguent que no vol fer res, però el xic es molesta, li pregunta si ja no el vol, li fa sentir culpable fins i tot per no voler tindre sexe, per no voler complaer els seus desitjos com a home, açò comença a no ser tan típic.

El xic no para, de fet continua amb agressivitat, i fa cas omís a la queixa de la xica quan li diu que li està fent mal. La xica deixa de lluitar, deixa de intentar fugir, deixa de dir que NO per quedar-se callada. I el xic acaba, se separa d’ella i continua normal, com si no haguera passat res, com si no acabara de violar a una xica. De fet pensa que no ha fet res mal.

La gent sol pensar que l’educació ha avançat molt, que ja no hi ha adoctrinament negatiu, s’equivoquen. L’educació és una part molt important de la vida dels xiquets i xiquetes, ja que influeix tant que determinarà, en un cert grau de gravetat, com serà la persona en un futur. És clar que hi ha hagut avanços en la educació igualitària, però la lluita no ha acavat.

He escoltat al llarg de la meua vida “consells” per a protegir-me, “Vés amb comte, que et pots quedar embarassada; Torna prompte i no vages mai sola, que et poden violar; No portes aquesta roba que..., no publiques fotos sexis que...”, tots aquests exemples presents en el comentari del vídeo. Però la societat té que aprendre que açò no són consells, són comentaris envenenats que tenen com a resultat l’adoctrinament en la por. És així, les dones han lluitat durant molts anys per poder eixir al carrer sense problemes, i ara la realitat és que gràcies a aquests consells tenim por. Les xiques tenim por a eixir de casa fins i tot abans d’haver-hi eixit.

I per la seua part, l’educació del xic és la de la força, la superioritat, la de: “els xics no ploren”. Segons aquesta educació els homes no poden ser sensibles. Segons la mateixa els xics tenen el “dret” a tindre sexe amb la seua novia malgrat que aquesta no vullga perquè, “te’l jure, ella en el fons volia”. No, xic, ella no volia, ella no l’estava buscant, ni demanant, ella a soles volia que aquell moment passara ràpid. Açò és una violació.

La violació és molt més freqüent del que pensem. És inconcebible per a la ment humana un nombre tan gran de persones. Els milions i milions de casos de violació que no es denuncien per vergonya, negació, rebuig.

Hi ha moltes coses que fer per tal d’aconseguir un canvi de mentalitat, una educació basada en la igualtat. Una cosa és segura: Hem d’acabar amb el masclisme, o el masclisme acabarà amb nosaltres.

Clara Goldstein ha dit...

CORRECCIÓ

El vídeo de “Je suis ordinaire”, de Chloé Fontaine, és una crítica social contra el masclisme que mostra una situació prou impactant, que és, de fet, molt més habitual de la que ens pensem. En el vídeo es veu a una parella típica, en un llit, típic, tenint una conversació típica: “Quina pel·lícula vegem, amor?” No és difícil sentir-se identificat amb la situació, no? A la fi, qui no ha passat per açò, que pareix tan quotidià? Bo, l’episodi continua i el xic li diu “eres preciosa”, un pirop típic, no? La xica, que ja sap el que passa per la ment del xic, li diu que rient que no vol fer res, però el xic es molesta, li pregunta si ja no el vol, li fa sentir culpable fins i tot per no voler tindre sexe, per no voler complaure els seus desitjos com a home, açò comença a no ser tan típic.

El xic no para, de fet continua amb agressivitat, i fa cas omís a la queixa de la xica quan li diu que li està fent mal. La xica deixa de lluitar, deixa de intentar fugir, deixa de dir que NO per quedar-se callada. I el xic acaba, se separa d’ella i continua normal, com si no haguera passat res, com si no acabara de violar a una xica. De fet pensa que no ha fet res mal.

La gent sol pensar que l’educació ha avançat molt, que ja no hi ha adoctrinament negatiu, s’equivoquen. L’educació és una part molt important de la vida dels xiquets i xiquetes, ja que influeix tant que determinarà, en un cert grau de gravetat, com serà la persona en un futur. És clar que hi ha hagut avanços en la educació igualitària, però la lluita no ha acabat.

He escoltat al llarg de la meua vida “consells” per a protegir-me, “Vés amb comte, que et pots quedar embarassada; torna prompte i no vages mai sola, que et poden violar; No portes aquesta roba que..., no publiques fotos sexis que...”, tots aquests exemples presents en el comentari del vídeo. Però la societat té que aprendre que açò no són consells, són comentaris enverinats que tenen com a resultat l’adoctrinament en la por. És així, les dones han lluitat durant molts anys per poder eixir al carrer sense problemes, i ara la realitat és que gràcies a aquests consells tenim por. Les xiques tenim por a eixir de casa fins i tot abans d’haver-hi eixit.
I per la seua part, l’educació del xic és la de la força, la superioritat, la de: “els xics no ploren”. Segons aquesta educació els homes no poden ser sensibles. Segons la mateixa els xics tenen el “dret” a tindre sexe amb la seua novia malgrat que aquesta no vullga perquè, “te’l jure, ella en el fons volia”. No, xic, ella no volia, ella no l’estava buscant, ni demanant, ella a soles volia que aquell moment passara ràpid. Açò és una violació.

La violació és molt més freqüent del que pensem. És inconcebible per a la ment humana un nombre tan gran de persones. Els milions i milions de casos de violació que no es denuncien per vergonya, negació, rebuig.

Hi ha moltes coses que fer per tal d’aconseguir un canvi de mentalitat, una educació basada en la igualtat. Una cosa és segura: Hem d’acabar amb el masclisme, o el masclisme acabarà amb nosaltres.

Jesús Campoamor ha dit...

En el curt «violació consentida» trobem com un home té ganes de tindre relacions sexuals amb la seua parella, però aquesta no vol o no li apeteix. L’home acaba mantinguen relacions sexuals en contra de la voluntat de la dona, cometent així una violació «consentida».

Hem de ser conscients que aquest acte és una violació sense cap dubte, ja que perquè una relació sexual no siga violació hem d'estar segurs que les persones que participen estan d’acord i mantenir un plaer mutu i no de només de l’home.

Les relacions sexuals haurien de ser un acte bonic, interessant i placentari per a tots i de cap manera hauria de ser un acte per demostrar falsa «masculinitat» on el sexe és només pel plaer masculí sense tindre en compte el feminí, en cas de les relacions heterosexuals.

Una dada que demostra que encara en el segle XXI vivim una societat ple de sexisme i de diferenciació per sexes, és que el 90% de les violacions són dins de la parella i per part de l’home cap a la dona. Açò és bàsicament treball dels educadors, que cal que facen una gran llavor d'igualtat des d'una primerenca edat.

En cas d'haver ser violat, per la teua parella o perquè siga hem de denunciar-lo a les autoritats pertinents o al 016, és el primer pas per a lluitar contra el masclisme.

Tots hem de tindre el dret de mantenir relacions sexuals quan vulguem i ser sempre conscients que mai hem de deixar-nos manipular pel masclisme, molt present a la societat i qui cal eliminar ja per a viure en una vertadera igualtat.

NO SE A TU, A MI M'APETEIX DEFENSAR-ME CONTRA EL MASCLISME I MAI DEIXAR-ME PORTAR PER LA DESIGUALTAT...