11 de març 2014

Un poc d'esport



Ací pots vore complet el documental Cuestión de pelotas.


A tot el món li agrada practicar algun esport, admirar-lo i fer comentaris sobre les persones que el practiquen, no? I veure'l? Ara, amb la televisió i la resta de mitjans de comunicació, l'accés és inmediat i molt fàcil.

Nosaltres volíem proposar-vos un tema que, al nostre parer, no és tan comentat com ho hauria de ser però que té la mateixa importància o inclús més rellevància que altres i és el següent: el fútbol femení.

No us sona molt, no? Una pregunta que volíem plantetjar-vos: vosaltres veieu fútbol femení a la televisió o en sentiu parlar tan sovint com del fútbol masculí? Quantes esportistes es donen a conèixer diàriament? I quantes notícies es apareixen?

Aprofitant la polèmica esportiva que aquesta entrada pot causar, us mostrarem una notícia perquè es puga observar quines diferències poden haver-hi entre el que veiem diàriament sobre la vida quotidiana de famosos esportistes (futbolistes en aquest cas) i dels seus equips corresponents.

També llançarem unes quantes preguntes més perquè us animeu a comentar aquest post:

Quins programes de televisió o quins periòdics donen a conèixer habitualment esports en què participen dones?

Quantes dones en el món esportiu es coneixen?

Ocorre en tots els països el mateix?

Té alguna cosa a veure amb els estereotips i els rols que hi ha a la societat?

Per què no es tenen les mateixes oportunitats?

Entrada feta per Anna Mozzoni i Andrea Nelken.

20 comentaris:

SHEILA NELKEN ha dit...

Hola, aquest vídeo tracta d'unes dones que volen ser futbolistes, però a banda de jugar al seu camp i passar-seu bé elles el que volen és tindre un futur en això, és a dir que volen treballar i cobrar de aquest esport.

Fer alguna cosa que t'agrade i a més cobrant és un benefici per a tu, però fer alguna cosa que t'agrade sense poder cobrar quan els homes ho estan fent és un poc injust. Està molt bé que disfrutes amb el que t'agrade, tant homes com dones, però el que no està bé és que uns poden cobrar i uns altres no. En aquest esport les dones a soles juguen i segur que s' el passen tan bé com els homes, però ells a més cobren, estan a la lliga, i els televisen, la qual les dones no ho poden fer. Em pareix molt mal que hi haja encara discriminació per els esports, no en tots ho hi ha, però sí en els suficients per a que lluitem per tal d'aconseguir el nostre dret a l' igualtat, mentre que ells no han de lluitar per aconseguir aquest tema. Molts homes han lluitat per drets de les dones o inclòs per beneficiar-se a ells mateix, és clar siga qui siga ha de lluitar pel que vulga.

La conclusió d'aquest vídeo és que fins ara s'ha aconseguit més drets per l' humanitat, i sobretot per les dones en concret, vol dir que sigues fent el que t'agrada i si hi ha qualsevol inconvenient has de lluitar.

Tamara Mistral ha dit...

Hola,aquest vídeo tracta d'unes dones que volen ser i són futbolistes,elles el fan molt bé i així demostren als xics que no a soles poden jugar ells al futbol tambè les xiques poden jugar al futbol.

Alguns xics pensen que les xiques no podem fer el mateix que ells i s'en equivoquen perquè les xiques tenim els mateixos drets que els xics, perquè la gent està acostumada a vore als xics a jugar a futbol però, el creues o no, les xiques també juguem a futbol.

Jesús Thompson ha dit...

El vídeo tracta sobre que les xiques no poden ser professionals en el món del futbol soles per ser dones. Elles diuen que deixen el futbol perquè no poden viure de això ja que no cobren sou o molt poc. Les dones lluiten per a que pugen ser professionals i cobren com els xics. El en futbol masculí, en canvi, els xics cobren una barbaritat i els donen el grau professional.

Jo crec que deurien de donar el grau de professionals a les xiques i , si hi tenen els mateixos espectadors, cobrar el mateix.

aitor wollstonecraft i Daniel becker ha dit...

Hola aquest vídeo tracta de unes xiques qué juguen al fútbol, doncs, en ser professionals perqué eren dones. Aquestes xiques no poden viure dels diners que li paguen, péro les mantenen económicament. Les xiques diuen que mai li van a pagar tant com els xics i tenen que deixar-ho.

Nosaltres pensem que és injust perquè als xics li paguen més que a les xiques i aixó no està bé. Si les xiques s'esforçen tendríen que pagar-li igual que als xics. Ens agradaria que hi haja igualtat!

Raquel Kent ha dit...

Aquesta entrada tracta d'unes dones que volen jugar a futbol i ser professionals al igual que els homes. Però encara que s'esforcen com un home mai van a cobrar tants diners ni van a ser professionals del tot perquè el futbol el consideren un esport per als homes. Elles no tenen ni un sou segur, ni fitxa de jugadora ni res igual que ells. Els futbolistes homes tenen un sou molt elevat, tenen fitxa de jugadors professionals etc. Elles volen la igualtat perquè els pareix injust les diferències.

La meua opinió és que haurien de ser iguals tots dos, perquè encara que siguen diferents per fora per a mi no hi ha tantes diferències. Som persones iguals amb cames, braços, cap... tendrien que tractar-les amb igualtat amb el mateix sou. Perquè els homes poden ser futbolistes professionals i les dones no poden?. Perquè cobren diferent? Per ser home no tenen que ser millors jugadors que les dones, al contrari inclús. La societat i molta gent pensa el contrari però tindrien que pensar el que diuen perquè les estan discriminant.

La conclusió seria que per molta igualtat que diuen que hi ha no tenim tots el drets que tenen els homes a soles alguns. Hi ha que lluitar per aconseguir més coses!

Andrea Du Chatelet ha dit...

Aquesta entrada tracta d'un documental en el que unes dones expliquen com és el de ser jugadora de futbol sent dona i no rebent el mateix tracte que els hòmens i les mateixes condicions. A les jugadores no els pareix just que elles no cobren pel que fan i els homes cobren i sous molt elevats. També pensen que mai arribaran a tindre el mateix que els homes encara que siguen igual de bones o millor per que el futbol segons gran part de la gent és un esport de xics, i les xiques quan es casen deixaran de jugar.

La meua opinió és que a les preguntes que han proposat no estic d'acord, perquè hi ha esports en els quals les dones son les úniques que el practiquen i ixen en la televisió, com la natació(Mireia Belmonte), gimnàstica rítmica(Almudena Cid), natació sincronitzada(Gema Mengual, Ona Carbonell, Andrea Fuentes ...) ... i així moltes més que han aconseguit medalles olímpiques. Peró també estic en que haurien de cobrar el mateix les dones que els homes en els esports en els que hi ha diferencia de sou. En dos dels esports que he citat, a soles el practiquen les dones(que es coneguen) encara que és injust que els homes no ho practiquen. En la escola de natació sincronitzada a la que jo vaig hi ha xics que practiquen aquest esport i se'ls tracta igual que a nosaltres i no hi veig diferencia no crec que ells es puguen viure d'aquest esport però les xiques si.

La meua conclusió és que les dones en alguns esports estan menys valorades que els homes i també a la inversa en alguns esports.

Paula Sara Campoamor ha dit...

Bon dia a tothom! Avui vaig a comentar l'entrada de “un poc d'esport” ja que em pareix prou interessant perquè a part del futbol, a les xiques sen's discrimina en tots els esports.

Estem acostumats a veure a homes forts, musculats i en quant veiem a una dona un poc musculada sempre es fan comentaris de això és antiestètic, té un cos d'home.... Per què?

Encara que en la societat hi ha menys masclisme, en el tema dels esports cada vegada hi ha més. En els esports sempre hi apareixen símptomes d'aquest, els homes es pensen que les dones no estem capacitades per fer esport i molt menys per practicar-ho professionalment. Però, el que és més greu encara, és que moltes dones també ho pensen.

En la meua opinió, crec que les dones estem igual de capacitades que els homes, que ningú naix amb un esport a la sang, ningú naix sabent un esport i sent professionals. Encara ens queda molt per lluitar, però el podem aconseguir, podem arribar on nosaltres vuiguem ja que nosaltres formem part de la societat i en les nostres mans està canviar-la.

Vicente Becker ha dit...

Bon dia a tots! Hui toca comentar una entrada amb un tema molt conegut a aquesta societat, les dones futbolistes.

Aquest vídeo fa referència a eixes dones que juguen futbol i que tan sols per ser del sexe femení, no isquen a la televisió, no poden ser futbolistes professionals, etc. Des de sempre, a les dones que juguen al futbol se lis discrimina, ja que aquesta societat té el futbol com un esport per a homes i quan juga una dona ja ha de ser homosexual, marimatxo, etc. Jo no crec que això siga veritat, que una dona jugue al futbol i també siga homosexual és algo rellevant. Jo tinc amigues futbolistes que tenen nóvios.

Des de fa molts anys fins ara, la societat ha avançat en molts temes, però a aquest tema segueix sent molt masclista i antiquada. No tan sols al futbol es discrimina pel sexe, sinó que hi ha molts esports com ara el rugby, bàsquet o per exemple quan un home vull practicar gimnàstica rítmica, artística, etc. Aquests homes són discriminats també com les dones futbolistes.

Jo espere que amb el pas del temps, la societat avance una mica i tant les dones com els homes puguen practicar l'esport que vulguen sense ser discriminats. M'agradaria en un futur veure a la televisió més partits femenins de futbol i que les dones arribaren a guanyar el mateix diner que guanyen els jugadors del Madrid, Barcelona, etc.

Sergio Campoamor ha dit...

Pel que fa al futbol femení jo el conec per damunt perquè a mi m'agrada i he tractat d'informar me. Ni el Marca ni l'As publiquen una portada del futbol femení, a vegades hi he vist un article, quan un equip espanyol femení aconsegueix alguna cosa important. Per exemple el Rayo vallecano Femení ha guanyat fa res vàries vegades la Champions League femenina que es lo més i el màxim que han publicat ha sigut un article. Això es fa amb tots els equips, jo conec el Athletic i no més, són els únics dos equips que nomenen i perquè aconsegueixen ser importants a Europa.

A altres països el futbol femení és molt important de fet el baló d'or el donen a la vegada que a Messi o Cristiano però eixa part de la gala no la televisen.

Jo vullc reivindicar la importància de fer professionals a les dones que el mereixen el mateix o més, i donar-li més importància de la que li donen els mitjans de comunicació.

Sara Tristán ha dit...

Aquesta entrada em sembla molt interessant, ja que parla sobre la discriminació que pateixen les dones que desitgen ser esportistes professionals. A més de comentar de forma molt clara el que pensen els responsables de la federació de futbol sobre les dones futbolistes.

Per altra banda, em sembla molt indignant que es done tanta importància als esports masculins, no tan sols el futbol, i tant poca rellevància a aquells en què les dones participen. Personalment, no conec ninguna dona futbolista, ja que no he escoltat en els mitjans de comunicació res sobre el futbol femení.

En tercer lloc, hauríem de dir que tot això es deu als estereotips que n'hi ha hui en dia a la nostra societat. Per culpa d'ells les dones continuen patint molta discriminació de gènere en el món esportiu, ja que es segueix pensant que els homes són els que es poden dedicar als esports professionalment i el sexe femení no hauria de dedicar-se a aquestes activitats tan poc “femenines”.

En conclusió, personalment no m'agrada el futbol, però em pareix que cada persona, siga home o dona, hauria de dedicar-se o ser el que volguera. A més que aquest pensament tant antiquat, que la dona tan sols serveix per a tasques domèstiques, ha de canviar perquè arribem a ser una societat igualitària.

Christian Stone ha dit...

La veritat és que jo no m'interesse molt pel futbol, ni de homes ni de dones, però no sabia que les dones no podien ser professionals a aquest esport. A basquetbol per exemple si que hi ha dones professionals, per exemple en la lliga WNBA(Women's National Basketball Association). En aquest esport les dones són molt bones jugadores i pense que són molt millor jugadores que alguns homes que juguen també professionalment al basquet.

Hi ha periòdics o programes de televisió que sols parlen de l'esport femení quan la selecció espanyola femenina d'algun esport ha guanyat un campionat o un trofeu per a sentir-se orgullosos de l'esport femení però no es preocupen per aquest durant la resta de l'any.

Jo conec a diverses dones professionals del món del basquetbol, per exemple Aguilar, una ex jugadora del Ros Casares. Estic segur que si preguntarem pel carrer qui coneix a una dona que practique esport professionalment, quasi ningú ens respondria. A països com els Estats Units per exemple pense que es coneix més a les dones professionals i televisen els seus partits, no com ací que fan un partit a les mil.

No tenen les mateixes oportunitats en la nostra societat de arribar a ser professionalment reconeguda una dona que un home ja que la tradició sempre ha sigut que els homes eren els que practicaven esport i jugaven al carrer a futbol i les xiquetes tenien que saltar a la corda. Eixa estúpida tradició pense que és la causant d'aquest problema.

Mireia Kent ha dit...

'Un poc d'esport', com m'interessa aquesta entrada, més que res perquè jo personalment he viscut aquesta discriminació pel que fa al futbol i tinc aquest tema molt aprop.

Durant els anys que he estat jugant a futbol he escoltat de tot, insults a les jugadores, als pares i mares, i inclòs a les arbitres que feien el seu treball com ho pot fer un home. Jo no estic dins de les persones que ofenen a les xiques que juguem a futbol, però pense que ho fan perquè es creuen superiors, i de ningun mode ho són. De fet, n'hi ha jugadores que ho fan millors que molts xics que es pensen un Cristiano Ronaldo o un Messi, o dones que exerceixen la funció d'àrbitre i entenen més que que qualsevol home.

El futbol femení mai ha parat d'intentar que arribe a ser més conegut, lluitem, fem actes... però no n'hi ha manera. A la selecció de futbol de València, a la qual vaig tindre oportunitat d'estar, ens feren una xarrada amb la qual intentaren fer-nos entendre que érem molt important per a l'esport. Però jo pense que aquesta xarrada no té que ser per a nosaltres, sinó per a aquelles persones que ens discriminen.

Jo he vist jugar a xiquetes que si tingueren el mateix suport que els xics, hui en dia serien famoses i guanyarien tants de diners com jugadors de primera divisió de futbol. Però ja no és sols al futbol, sinó que també a esports com el basquet, el beisbol o el rugbi, considerats esports per a homes.

Des d'ací mane el meu suport a les xiques que s'esforcen entrenant tres o més dies a la setmana per arribar ni tan sols la meitat que un jugador, ja no de primera divisió, sinó de segona. Estic molt indignada amb temes com aquestos i sols espere que prompte la gens se n'adone de que som iguals i que si m'abelleix jugar a futbol, jugaré per molt que diguen, perquè per a mi, això té més merit.

I per finalitzar una pregunteta per als xics: quantes vegades l'esport femení ha “salvat” a Espanya de la vergonya perquè els homes no han aconseguit res o quasi res en un esdeveniment esportiu?

Xara Stone ha dit...


Bon dia,
Aquest video compta com unes dones que han aconseguit arrivar al seu somni de ser futbolistes, pero que passa? Que per ser dones no son dignes de ser reconegudes publicament?

Personalment així de memoria no conec ningún nom de ninguna futbolista, casualitat no ho crec, quan jo era xicoteta, anava a veure a la lliga femeninda del Llevant UD i sabeu on estava el camp? En l'universitat, en el jardí...

Vosaltres cregueu, que per a que es pren en serio un esport el lloc on es practica ha de ser en la darreria d'una universitat? Anem a vore que el camp està be, si... si es per als clubs de futbol infantils...

Quina diferència hi ha entre el futbol masculi i el femení? El que no entenc es per que els equips de futbol masculí reben tota l'atenció es a dir, perque apareixen en els diaris, la radio, la tele... i el femení nomes en els diaris de la zona per exemple...

AINHOA MOTT ha dit...


Aquesta entrada tracta d'unes dones futbolistes a les quals els agrada el futbol i juguen tots els dies perquè és un esport que els atrau. Aquestes dones diuen que per molt que façen, per molt que s'esforcen, per molt que ho inenten mai seran com els xics, inclós hi ha una dona (al vídeo) que diu que ella recorre molts quilòmetres per a anar a jugar a futbol i encara que faça el que faça, mai serà tan bona com un xic futbolista.

Al vídeo diuen que unes vint mil futbolistes xiques juguen però que a ninguna d'elles li fan cas i crec que això és masclisme pels homes. Pense que cadascú pot fer-hi el que vulga, jugar al que vulga i ser com vulga. Al futbol se li és considerat un esport de xics: (al segle XXI) una xica pot ser el que siga: ministra, arquitecta, secretaria, tot menys una futbolista, i menys una futbolista professional.

En la meua opinió aquestes dones estan marginades en el món de l'esport futbolista, però elles són fortes i el superen, i crec que eixa decisió de la vida és molt bona perquè afrontes la teua por al món sense importar-te res del que et diuen els demés.

Lluna Butler ha dit...

Bon dia!

Volía comentar aquesta entrada perquè és un tema molt comú, jo de fet tinc una amiga que juga a futbol i sempre s'ha donat aquest cas, les xiques que juguen aquest deport no estan visten com femenínes i és algo que no entenc, és tans sols un deport com puguera ser el tenis o el basquet.


També se lis califica de lesbianes i “marimachos”, no l'antenc .

Després a l'hora de jugar a futbol internacional les xiques no poden jugar, tot són homes i no l'antenc, per què no poden també jugar les dones? La majoría de gent (i el dic perquè l'he escoltat dir a molta, la majoría homes) diu que és perquè les dones som debils comparades amb els homes, estic molt encontra d'açò, les dones som iguals que els homes i més parlant d'un deport com el futbol que les que juguen el fan bé.

Un besset.

Mireia Bebel ha dit...

Hola, bon dia.
Comentaré l'entrada: "Un poc d'esport". El vídeo que he vist no m'ha sorprés ja que això ja ho teníem associat, és a dir, una dona no pot dedicar-se professionalment al futbol només els hòmens. Encara que per a alguns hòmens no accepten ni tan sols que ho practiquen com hobbie i expressen el seu desacord insultant a qualsevol: jugadors, àrbitre, linier, pares, madres... I sincerament no em pareix bé.

En el vídeo hi ha hagut diverses coses que m'han cridat l'atenció:
Primer m'ha cridat l'atenció que un home diguera que a una dona futbolista no se li pot donar el títol P (Professional) perquè és un esport d’hómens.
També m'ha cridat l'atenció que les dones s'esforçaren tant en el futbol encara pensant que mai podien aconseguir res superior i això per a mi én un mérit, ja que jo tiraria la tovalla, però si els agrada em pareix perfecte que lluiten pel seu somni.
I finalment una cosa que m'he quedat sorpresa ha sigut quan han posat unes imatges d'un partit de fa anys i el reporter que ho retransmetia ha dit: "Que aprofiten ha jugar ara ja que quan es casen,si arriben a casar-se, hauran de canviar-ho per una bateria de cuïna". El que jo entenc d'aquesta frase és que pensen que perquè juguen al futbol són menys dones, però en realitat no és així.

En la meua opinió pense que este rol molt difícil canviarà, perquè estant alsegle XXI encara continuen havent-hi molts inconvenients i mals comentaris contra el futbol femení i no deuria de ser així perquè tots tenim dret a complir els nostres somnis i ningú ens ho hauria d'impedir si ho treballem i posem interés.

Sergio Wollstonecraft ha dit...

Hola,

Jo no entenc perquè el futbol femení no es tan conegut com el masculí perqué al fí i al cab es el mateix esport i es juga igual solament perquè els practique gent de diferent sexe siga famos les esportistes els clubs, no el televisen ni ixen noticies sobre el futbol femení. Té que ser molt famosa la noticia per a qué ixquen als esports.

Als clubs femenins es dediquen molts menys diners solament hi ha que comparar el que cobren els jugadors o també mirar els estadis on juguen o els diners que guanyen al guanyar la lliga o la copa. La publicitat tampoc es paga igual als grans equips masculins cobren millons per portar el logo a la camiseta en canvi a les camisetes de les dones si porten públicitat no son grans empreses i no paguen molt.

Al futbol femení no va casi gent a veure la majoria que ho veu a l’estadi son familiars o amics a la gent no li agrada veure el futbol femení en canvi al masculí es llenen els estadis la gent fa el posible per a veure un partit del seu equip. El que jo no entenc es perqué el futbol femení no promou tanta expectació?

Dani Kent ha dit...

Hola,

Hui vaig a comentar aquesta entrada anomenada “Un poc d’esport” que tracta del futbol femení i de la discriminació que pateixen les dones futbolistes. En l’entrada apareix un video en el què és parla de que el futbol femení està infravalorat amb el masculí, el que diuen al video és que en alguns llocs d’Espanya a les xiques no li donen facilment la llicencia de professionalitat per no ser home. En el futbol femení quasi no cobren diners i tenen que tindre un altre treball.

Jo no entenc perquè el futbol femení està infravalorat amb el masculí quan és el mateix esport i quan l’única diferencia és el sexe dels participants.. El futbol femení està infravalorat amb el masculí en tot com en el sou, en l’espectació, en el public que va a cada partit que quasi no va ningú i per el qual no és mouen tants diners, en la patrocinació i en els partits que televisen. A la televisió quasi mai parlen del futbol femení ni de altres esports en els que participen dones com el bàsquet femení. A soles és parla quan un equip femení ha guanyat una copa o un campionat.

Des de fa molts anys la societat ha avançat en molts temes, però en aquestes temes segueix quasi igual. No tan sols al futbol es discrimina pel sexe, sinó que hi ha molts esports com ara el, bàsquet o el balonmà . Als homes a vegades també se’ls discrimina per voler per exemple fer natació sincronizada. Jo espere que amb el pas del temps ja no hi haja discriminació en els esports i que qualsevol persona faça l’esport que vulga sense importar el seu sexe.


Adeu

Ali Goldmand ha dit...

Hola. El futbol femení és el mateix que el futbol masculí, però no té tanta importància ni atrau tant a la gent i no entenc perquè és el mateix esport amb les mateixes regles, el mateix sol, és idèntic!!! Alguns diran que no és el mateix perquè les dones no sàpiguen jugar al futbol i no és cert perquè conec xiques que són millors, un exemple la germana d'un amic meu juga millor que molts xics que són més grans. També és injust que pel mateix treball els homes cobren milions i elles no tenen ni fitxa per a poder jugar a futbol professionalment i a més no cobren. Aquest problema no sols esta al futbol a quasi tots "els esports que no són per a xiques" passa el mateix, pots jugar però no pots arribar a ser professional sols per què ets xica i ets inferior a l'home perquè no tens les qualitats físiques per a fer un esport físic o de contacte i quan ja ho has aconseguit encara hi hauria gent que estaria fent tot el possible per a fer que no pugues jugar. Això és un altre exemple de què encara no hi tanta igualtat i que hi ha que lluitar per a què s'aconsiga, sobretot als esports.

Adéu. R3

Raquel Stone ha dit...

L'esport i les dones... A vegades no el veiem compatible en el sentit que una dona no fa esport perquè li agrade sinó per estar com el ideal de bellesa marca. Però el cas és que no a totes els passa això. Per exemple, aquestes dones juguen al futbol perquè els agrada i és la seua passió. Tanmateix veiem que mai podran aconseguir la categoria professional ja que, com s'explica, sols li la donen als homes. És això just? Hem de tindre en compte que s'esforcen igual que qualsevol jugador de futbol masculí. Però, en quants mitjans de comunicació sentim parlar del futbol femení? Coneixem els seus noms com coneixem els noms de Messi, Villa o Ronaldo?

És cert que sí que fan referència en les noticies a vegades del tennis femení, per citar-ne algun esport. Però mirem quin és el temps que passen parlant d'això i cronometrem el temps que parlen del futbol masculí.

Com a cloenda vull dir que tenen el mateix mèrit els xics que les xiques. Inclús diria que les xiques més en aquest vídeo, pel simple fet de jugar al futbol sabent que és un “esport propi” dels xics, i veient com s'esforcen per arribar al mateix nivell que ells.

Per això s'hauria de parlar igual d'ambdós sexes respecte a tot, però en aquest cas quant a l'esport i no infravalorar a les dones.