31 de maig 2012

Futbol per a ells i titot per a elles!

En aquesta entrada veurem, i comentarem, dos anuncis: un, de Coca-cola, que sembla adreçat als xics (com si a les xiques no ens agradara!) i un altre, de titot dolç, que sembla pensat per a les xiques (com si els xics no pogueren menjar-ne!).

La Coca-cola s’ha contagiat del virus de la futbolitis i pretén vendre’ns que aquest esport dóna als hòmens l’oportunitat de ser millors. A l’anunci, tenim un pare, separat, que es compara amb la nova parella de la seua ex, davant del fill, i no porta massa bé que l’altre tinga un treball glamurós, siga més alt o faça riure la exdona. Sort que no li agrada el futbol, una cosa tan masculina!!!

L’any passat, Pavofrío ja va utilitzar la idea d’alimentar un altre model de dona. Enguany, torna a fer-ho de la mà d’un grup de dones que, fartes de rebre missatges impossibles d’acomplir (Aparenta 45 anys menys! Trucs per a no respirar i dissimular la panxa. Com netejar el bany sense deixar de ser una deessa! Viure sense menjar és possible!...), passen a l’acció i entren a l’edifici on es fan les revistes, decidides a esbrinar qui les escriu i a transformar-les. Però es troben amb el Marca i... decideixen canviar d’estratègia.

Creus que l’anunci de Pavofrío alimenta realment un altre model de dona? Vist el model d’home que presenta l’anunci de la Coca-cola, no seria millor alimentar també un altre model d’home?



Anunci de Coca-cola "Celos" pensat per a l'Eurocopa (2012)




Anunci de Pavofrío "Alimentando otro modelo de mujer" (2012)

16 de maig 2012

La primera vegada




M'encanta aquest vídeo "La primera vez", del director Borja Cobeaga (2001).

M'agrada que mostre la sexualitat en una persona gran, i més encara en una dona! que no vol morir-se sense tastar el que suposadament dóna tant de gust. I m'agrada també vore la feblesa d'ell (un professional), que està ple de pors i de dubtes, com molts xics, encara que es parle ben poc (o gens) de les inseguretats masculines. 

En la primera vegada coital hetero només es parla dels dolors de les xiques; mai de les pors o les inseguretats dels xics. I és que ja se sap que la masculinitat tradicional vol un model de xic potent i sense dubtes!!

En aquestes entrades (ja antigues) de Karici.es, vaig parlar de la primera vegada coital heterosexual: 
Coitocentrisme
Expectatives
Les tres Ces de la sexualitat
El cine

10 de maig 2012

Catolicades


La xarxa Católicas por el derecho a decidir (CDD) ha llançat una campanya que convida a la reflexió sobre temes com la presència de les dones a l’església, els drets sexuals i reproductius o la pederàstia. I mostra que la diversitat també existeix al si de l’església i que l’integrisme de la jerarquia eclesiàstica s’allunya cada vegada més de la ciutadania.







3 de maig 2012

La histèria i els vibradors



Quan Rachel P. Maines estava investigant sobre costura i llegia les revistes femenines de principis del segle XX, que parlaven del punt de ganxo, els brodats o les blondes, es va sorprendre de trobar un munt d’anuncis d’uns aparells vibradors que s’anunciaven com a relaxants musculars. El descobriment va ser tan sorprenent que deixà de banda la costura i es va endinsar en l’apassionant món dels vibradors i d’una malaltia, l’anomenada histèria, que es curava mitjançant la masturbació.
“Histèria” és una paraula d’origen grec que significa “el que procedeix de l’úter”. La histèria incloïa una sèrie de símptomes molt variats: nervis, insomni, espasmes musculars, falta de gana... Es pensava que era provocada “per la falta de copulació, de gratificació sexual o d’ambdues coses” i ja Hipòcrates, al segle V a.n.e., en parlava i recomanava com a cura l’exercici i el massatge. En la tradició mèdica occidental, el tractament estàndard per a la histèria, considerada una malaltia crònica en les dones, era el massatge genital fins a l’orgasme, dut a terme pel metge o per la matrona.
No hi ha constància que al personal mèdic li agradara portar les seues pacients al "paroxisme histèric", que era com eufemísticament s’anomenava l’orgasme femení. Més aviat la consideraven una tasca difícil i avorrida, que exigia constància i temps. Per això, quan el 1880 un metge va inventar el primer vibrador a bateries, l’aparell va ser rebut amb entusiasme. La mecanització del tractament augmentava el nombre de pacients que un metge podia atendre, ja que la màquina era molt més ràpida i eficaç que les mans, i les dones “malaltes” van esdevenir un mercat encara més lucratiu.
L’androcentrisme i el model sexual coital, segons el qual la vertadera satisfacció femenina només s’aconsegueix mitjançant (i/o gràcies a) un coit amb un home, van fer que aquesta pràctica no es pensara com una amenaça i per això va ser realitzada durant anys a les que s’ho podien pagar: dones blanques, de classe alta, europees i nord-americanes. Com que no hi havia penetració, el pensament androcèntric interpretava que no passava res sexual quan elles experimentaven l’orgasme en mans expertes.
El vibrador va ser un dels primers aparells elèctrics de la història, concretament el cinqué, per darrere de la màquina de cosir (1876), el ventilador, la bullidora d’aigua i la torradora. El 1920 hi havia almenys deu fabricants de vibradors i durant les dues primers dècades del segle XX en va proliferar la publicitat. L’anunci més antic d’aquest aparell és de 1899 i és presentat com a cura per al mal de cap, la neuràlgia i les arrugues. L’American Vibrator s’anunciava així: “Pot connectar-se a qualsevol endoll elèctric, pot usar-lo vosté sola, en la intimitat del vestidor o de l'alcova, i ofereix a cada dona l’essència de la perpètua joventut.”. El Bebout Vibrator es presentava com a “Suau, relaxant, vigoritzador i refrescant. Inventat per una dona que coneix les necessitats de les dones. Tota la naturalesa polsa i vibra de vida”. En general, eren mostrats com a ferramentes de relaxació i per a la salut de les dones amb frases com “tots els plaers de la joventut... vibraran en tu”, encara que de vegades s’adreçaven als hòmens que volien retornar la salut a les seues esposes.
Els vibradors com a instruments mèdics i domèstics perdudaren fins al 1920; però quan començaren a aparèixer en les pel·lícules eròtiques de l’època, ja no es podia mantenir la ficció que allò no era sexe. Per la seua banda, la histèria va desaparèixer del catàleg de malalties el 1952. En 1960, els vibradors tornaren a aparèixer, però ja clarament com a auxiliars sexuals.

Font: Rachel Maines (2010): La tecnología del orgasmo, Ed. Milrazones.

Tràiler de la pel·lícula Hysteria (Tanya Wexler, 2011, Reino Unido)