10 de febr. 2010

¡Pónselo!



(en castellano)

Molta gent m’ha passat aquest anunci. El vaig desestimar, per moltes raons, però m’ha arribat per tantes bandes que m’he decidit a escriure’n un post.

Per què no m’agrada l’anunci?

Perquè no m’agrada la imatge d’un penis-xic desesperat perseguint una muntonada de vulves-xiques, sense discriminar, ja que qualsevol li val! Perquè la imatge de xic que només pensa a clavar-la, sense importar on, no és positiva. Perquè si volem un món d’homes igualitaris, haurem de començar a mostrar-los perquè els ensenyen a ser-ho.

Perquè no m’agrada la imatge d’una muntonada de vulves/vagines perseguint un penis. I tampoc trobe creïble que ho facen perquè porte condó.

Perquè no crec que cap adolescent, jove o adult, crega que per portar un condó lligarà més.

Perquè és una xica la que fa que el penis-xic es pose un condó. I perquè reforça que l’anticoncepció i la cura continue sent cosa de les dones.

Perquè m’hauria agradat que fóra ell qui se l’haguera posat, tot solet, per responsabilitat, i no per desesperació. I ja la repera hauria estat que fóra un altre xic el que li haguera pintat el condó (sense que es pensara en una relació homosexual). Un home dient-li a un altre home: així millor! Protegeix-te i protegeix!

Finalment, em faig una pregunta: realment funcionen aquestes campanyes? Fan que la gent utilitze el preservatiu? Sospite que no perquè no arriben a la base, on hi ha masculinitats i feminitats tradicionals, prejudicis i mites: amb condó es perd l’erecció, es talla el rotllo, és menys “natural”, jo controle, deixa’t fer, no he deixat prenyada cap tia, ja no m’estimes, no tinc malaltia, et penses que sóc un sidós? etc.

Com a positiu: està molt ben fet, és divertit, imaginatiu i estèticament impecable.

M’encantaria saber la vostra opinió.

22 comentaris:

Enric Senabre ha dit...

L'anunci no t'agrada perquè no està dirigit a tu. Recorda que la publicitat estudia l'espectador al qual va dirigit. És un anunci clarament enfocat a un públic masculí (per això treballa el suposat desig masculí de tenir tantes vulves a l'abast, que li pose el condó una xica, que el perseguisquen), heterosexual (per això les vulves i la xica) i jove (el llenguatge visual, els grafitis, la xica jove). El seu objectiu és positivitzar l'ús del preservatiu entre els joves i amb aquest objectiu sacrifica altres prejudicis o els utilitza de manera interessada.
Tens raó en totes les teues observacions, és cert, però jo crec que si que treballa un dels aspectes pels quals no es posen els condons els joves, que és que no està ben vist, que no és popular ficar-se'l.
Més aspectes positius? Hi ha vulves de tots els tipus (no són totes iguals), són elles les que decideixen, es valora el plaer (amb condó inclós) i és divertidíssim.
A mi sí que m'agrada, amb totes les observacions que tú fas, i que s'haurien de treballar en altres anuncis, i pense que sí que pot ser efectiu per a un perfil de jove.

héctor ha dit...

A mi el anunci em va pareixer curiós, però com sempre em fas adonar-me de coses que no m'habia plantejat.

A mi em pareix molt més impactant aquest altre anunci, que té per lema: "La sida es una assesina de masses"
http://www.youtube.com/watch?v=EUxmU3-6lhg

Aprendemos desde la diferencia ha dit...

Finalmente, tú también lo has colocado. He preguntado a mis compañeros qué les parecía lo encuentran educativo y divertido, sin embargo, no le gusta tanto a mis compañeras.

Rosa Sanchis ha dit...

Enric, introdueixes un element nou i interessant al debat: a qui s'adreça la publicitat, en aquest
cas a barons, heteros i joves.
Però hi ha molts tipus de joves. Segons alguns estudis, ells no es posen el preservatiu perquè lleva plaer i perquè la pressió del grup per a acomplir patrons de masculinitat (fortalesa, falta de cura, risc, control...) és molt gran. Els joves adolescents no pensen que poden contagiar-se de les seues iguals. En joves i majors de 30 anys (sembla que la mitjana d'edat de les persones seropositives són 37 anys) sol deixar d'usar-se en relacions estables (i no sempre és substituït per la píndola), ja que s'associa que a major confiança i duració de la relació, menor necessitat de protecció.

Generalitzant, podríem parlar de dos tipus de xics: els que fan servir sempre el preservatiu sense plantejar-s'ho i els que el fan servir ocasionalment, quan no aconsegueixen convèncer la xica de fer-ho sense.

Malgrat que em pese que les dones hagen de portar quasi sempre la responsabilitat de l'anticoncepció, les xiques haurien de portar sempre un condó a la bossa. I seria ideal que es mantingueren tan fermes com les de l'anunci i fugiren dels penis sense funda.

Que es valora el plaer? Sí, es diu que el coit és molt plaent (per a qui? sempre?)
Elles decideixen? Uf!, decideixen però no trien, ja que només hi ha una elecció. No podríem haver-nos posat més on triar????
Hi ha vulves de tots els tipus? Sí, n'hi ha moltes, però totes valen el mateix, totes valen com una.

Hèctor, fa por aquest anunci que poses!!!

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Rosa, finalment lo he puesto porque todo el mundo me lo mandaba. ¡¡¡Mira, qué bueno, genial, cuélgalo en el blog!!!

Así debatimos un poco lo que no hicimos en tu blog. Es que cuelgas tantas cosas que no da tiempo. No paras!!!

Princesa Revolucionaria. ha dit...

Enric té raó.. la publicitat aquesta va dirigida cap a sempre el mateix tipus de públic, però tu també la tens al afirmar que no sempre sóm les dones les que hem de tenir cura de que el xic s'ho pose.
Crec que el que a tu et faltava comentar ho ha comentat ell i diré sols que els/les xics/xiques d'ahui, com jo i totxs els/les teuxs estudiantxs deuen aprendre a canviar els rols en tots els sentits..
I respecte a l'anunci d'Héctor, és massa impactant i a l'hora és una molt bona campanya.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Princesa,
aprendre a canviar els rols està molt bé. El problema és que en l'anticoncepció tenim les de perdre. T'imagines que poguérem amollar-nos la melena i dir: hui passem de tot i no ens preocupem de res; que controle ell!!!

Anònim ha dit...

¡¡¡La mare de Deu!!!
Es putrid, realment asquerós i per supost es una vergonya per a la societat.

Nerea ha dit...

Tan sols tinc una paraula per a dir que em pareix aquest anunci: IMPRESIONANT, el que vol transmetre aquest anunci te tota la raó, perquè si ho fas sense preservatiu, després venen les conseqüències, i per descomptat aquestes no son res bones, son lo pitjor, algunes d'aquestes podrien ser: MTS com sida, ITS o un embaràs no desitjat.
A mes m'agrada molt l'anunci perquè la seua finalitat es aconseguir que posem atenció i sens dubte o han aconseguit perquè crida molt l'atenció de la gent adolescent.
Peró, sempre ni ha un però i es que per molt que als adolescents, adults i a tota la societat ens cride la atenció pedres a ‘l'hora de la veritat’, per dir-ho de alguna manera, faran el que durant un muntó d'anys les ha cridat l'atenció?.

Vanessa ha dit...

Ami em pareix interessant el anunci però lo que dius això de que podia haver se'l posat el mateix sense que una xica li diguera q se'l posara es veritat. i això de que un home li diguera que se'l posara haguera estigut millor. Ademús això de que el penis va detras de totes les vagines i que penetra a totes es un poco subrealista perquè pense que no tots el homes anem detras de una vagina signe qual signa sols per a meterla en algun lloc i tampoc crec que les vagines quan venguen un penis amb condó es posen davant per a que las penetres.

dani ha dit...

el anunci es grasios y es una manera original per a q la gent use el preservatiu

Carlitoos ha dit...

Aquest anunci esta bé el anunci, es original i fa que ens posem preservatiu per eviitar malalties i també a més a més evita embarassos indeseats i esta graciós. Conclusió: el anunci es molt original i jo pensé que es una bona forma de fomentar l'ús del preservatiu

Aitor! ha dit...

Per a mi es un anunci molt graciós y molt educatiu segons desde el punt de viste que ho vejes!

jorge ha dit...

Aquest anunci em pareix molt sorprenent perquè es una manera de prevenir el sida fent un anunci graciós i entretingut. I opine que tant el xic com la xica tenen que acordar-se de posar-se el preservatiu o portar-lo sempre en la butxaca.

Anònim ha dit...

A mi aquest anunci em pareix bastant be perquè a mes de que es un anunci educatiu, es molt original i divertit. Transmet molt be el que passa a la realitat perquè si no ens posem preservatius, després tenim que carregar amb les conseqüències que porta això, i no son molt bones. Així ens adverteixen de que hi ha que posar-se sempre precaució.

Carla ha dit...

1.A mi aquest vídeo m'agrada perquè es imaginatiu i vol donar la importància que te el posar-se el condó. Perquè així no es pot transmetre el SIDA o qualsevol altra malaltia de transmissió sexual. Però el comentari aquest de que el xic tendria que haver-se posat ell el preservatiu, també es veritat. Per altra part el vídeo s'ha passat un poquet perquè açò de que tinga que anar darrere de les vagines per desesperació i quan es posa el condó arriben totes les vagines a ell ràpidament, em pareix una coxinada. El vídeo te virtuts però també te convenients, perquè es molt graciós i divertit, però no m'agrada el significat que vol donar-nos i que ens expressa.

Valentina ;) ha dit...

i si la situació fora al revés?
i en lloc d'un penis siga una vagina (perquè, que jo sàpia també hi ha perservatiu de dona)
o també, en lloc de estar destinat a un públic heterosexual, siga un public homosexual?
Em sembla que el que transmetre és que posar-se un preservatiu, garantix que totes voldran fer-ho amb tú...
i això no és així, encara que l'anunci està fet per a joves, no queda clar el que vol transmetre.

Rosa Sanchis ha dit...

La inversió de rols que planteges, Valentina, és molt interessant: una vulva perseguin un munt de penis i aquestos fugint perquè no porta preservatiu!! Fa riure quasi!!!

Valen :D ha dit...

jeje la meua imaginació...
sóc així! ;)

Mireia ha dit...

Jo estic en desacord amb Maria, perquè pense que es un anunci molt educatiu i graciós. Nos ensenya des de altre punt de vista el que es la sexualitat i les malalties que podem tindre si el xics no es posen el preservatiu. Per una part Maria te una mica de raó ja que son sempre les xiques el que tenim que anar davall de ells per a que es posen el preservatiu i això no esta be, ells també tendríem que preocupar-se perquè no solament som nosaltres el que correm perill ells també poden tenir malalties de transmissió sexual, però això es culpa de la nostra societat sempre ha estat vist així i no crec que això canvie. El anunci m'agrada molt.

18 de febrer de 2010 12:35

Javi V ha dit...

Jo estic d'acord amb Enric Senabre per que pense com el. Te raó quan diu que aquest ‘‘spot’’ publicitari no esta destinat a tu, sinó a un public masculí, i en principi tenim que ser els primers en preocupar-nos per el preservatiu, doncs la dona també te que preocupar-se, l'home primerament.

18 de febrer de 2010 12:48

ali kent ha dit...

Bon dia a tots.
En el bloc de karici.es he vist un vídeo que apareix un penis que busca unes vulves amb las que puga mantindre relacions sexuals pero cap d'aquestes vulves volen mantindre sexe amb aquest.
El penis es posa molt trist perque cap vagina vol follar amb ell i una dona le dibuixa un preservatiu al penis i aleshores totes les vagines ja volen follar amb ell i venen totes.
El penis representa a un home que desitja mantindre relacions sexuals amb altres dones i te moltes ganes de fer-ho i jo comprenc a aquest home ja que es molt normal que un home vullga tindre sexe ja que és un impuls natural, auquest impuls pense que eés mès fort durant l'adolescència i un exemple molt clar sòc jo i pense que tots els xics de la meua classe els passarà el mateix.
I la vagina representaa una dona i cap dona vol fer-lo per por a quedarse embarassada o que el penis li transmeta una enfermetat de transmissió sexual, pero quan el penis tenía el preservatiu posat si que a començar a follar, ja que el preservartiu pense que a la dona li va transmetre seguretat i le va llevar la por que tenía al principi i aixó que el passa al video a la vagina és mès que normal ja que cap dona vol tindre un accident al fer una cosa que als dos li va a agradar molt.
Per aixó abans de tindre una relacio qsexual cap que les dos persones que vajen a tenir-lo es senten segur del que van a fer que l'hajen parlat molt bé abans de fer-ho, sempre tomar mesures de prevenció d'embarassos i d'enfermetats...perquè mantindre una relaciò sexual es una cosa molt bonica i que uneis mès a dos persones i aixo tant bonic i que tant placer dóna no s'ha de trencar per un accident.
Espere que os agrade el meu comentari, adeu.