19 de des. 2009

Sola, solita, solete (3)



[Paula es queda embarassada de Gorka després d'una vesprada de descontrol. Ella no vol avortar i Gorka, que fins aleshores era un fatxenda maltractador, acceptar fer-se càrrec del bebé. Davant de l'amabilitat i de la cura que li proporciona el xic, Paula pensa que s'està enamorant d'ell i li ho diu. La reacció de Gorka és fugir d'ella. La seua amiga Ruth li dóna consells.]

Com podem prendre les regnes de la nostra vida? Com podem destronar Cupido?

Les xiques tenen poca pràctica com a subjectes que desitgen i no disposen de guions per a viure els seus anhels. Els models que les sèries i les revistes, ja ho hem vist en Física o Química, són fonamentalment dos: la Princesa i la Bruixa.

La Princesa és dolça, sensual, romàntica, complaent i enamorada.

La Bruixa és atrevida, fuig del compromís, és més sexual que sensual i castiga els xics.

Irene i Olímpia són bruixes; Blanca és una princesa. Alma (i abans Yoli) són bruixes; Ruth i Paula, princeses. El curiós és que els dos models de xica es defineixen en relació als xics. I el més curiós encara és el càstig que reben les dolentes: Irene perd a Tomás, “l’amor de la seua vida” i Alma es queda sense Quino per no ser sincera. A Olímpia, la veiem emprovar-se secretament l’anell de compromís de Blanca (fet que demostra que les bruixes desitgen ser princeses).

Això vol dir que les princeses tenen la seua recompensa? Doncs tampoc: a Blanca, li diuen que no a l’altar; Ruth està sent de nou maltractada per Cabano (que amb l’excusa de la malaltia, la deixa completament de costat sense donar-li ni una explicació); i Julio no creu Yoli quan aquesta li explica l’assetjament que està patint per part del pare d’ell.

En aquest model de xica-per-a-l’amor, sempre hi ha excuses que justifiquen que s’ha de cedir. L’abnegació de les dones és un tret ben valorat. Clara Coria ho anomena cedir aplacatori, pràctica que es realitza amb l’objectiu que l’altre no s’enfade i les valore, les protegisca i les estime.

En Física o química no passa, perquè el model és el de xica sexual. Però en la vida real, les dones encara no poden ser sexuals: en general assumeixen que els xics necessiten sexe i que, si no els el donen, hi haurà altres que ho faran. Accepten el seu paper d’instruments per al plaer masculí i es potencia que es relacionen amb les altres dones des de la competitivitat i la sospita, i no des de la sororitat.

Això és fruit dels missatges contradictoris que reben: sigues independent però, si no tens xic, és que estàs sola. El missatge de la sèrie i el de les revistes és el mateix: “En el fons, les xiques, encara que aneu de dures, el que voleu és un amor”. Olímpia i Irene, aparentment independents en el tema amorós, acaben desitjant ocupar el lloc de Blanca a l’altar. Alma, que s’acosta a Quino per ensenyar-la a lligar i a comportar-se amb les xiques, en realitat està enamorada d’ell.

Aquest amor és un mètode per a tapar forats afectius. És un mal amor i una mala educació. Una xica sense parella no està sola. La soledat és una altra cosa. I hi ha molta gent que està sola tenint parella. L’amor és voler construir un projecte il·lusionant i tenir el desig d’inventar-se maneres de ser pròpies que no seguisquen els tòpics establerts, que ja veiem on ens porten. Les xiques són víctimes de l’amor romàntic i de les expectatives que aquest els fa crear-se. L’any passat, algunes alumnes em deien que si em feren cas a mi no tindrien parella. I jo els escrivia aquelles tres paraules que vaig veure en una xapeta: “Sola, solita, solete”.

Jo crec que, si passem de sentir-nos soles, quan no tenim parella, a sentir-nos solets, haurem pres de veritat les regnes de la nostra vida i podrem decidir amb llibertat el que volem: estar amb parella o sense ella, però des de la compleció, no des de la soledat.

[Altres entrades de karici.es sobre el tema: “Yo antes era una guitarra...”, “Cuándo me lo devolverás”]

Transcripció del diàleg: 

Ruth: ¿Qué haces?, ¿qué te pasa?

Paula: ¡Que la he fastidiado, pero bien!

Ruth: Mujer, seguro que no hay para tanto. Le has dicho que te gustaba, ¿y qué?, tampoco se lo puede haber tomado tan mal.

Paula: En cuanto me ve, se pira. Me lo ha hecho tres veces, esta mañana. Pero ¿cómo se me ocurre decirle nada? Si, además, ¡¡es Gorka!! Esto son las hormonas que me tienen revolucionada.

Ruth: ¡Tú es que necesitas echar un buen polvo, Paula!

Paula: ¡Sí, seguro! Te recuerdo que un polvo es lo que me ha llevado a esto.

Ruth: Y un polvo es lo que te va a sacar. Es normal que, con lo bien que se está portando Gorka contigo, confundas sentimientos. Ahora lo que necesitas es volver a sentirte deseada por un chico, y ¡yo en eso soy una experta!] 

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Que es la sororitat? m'agrada molt lo de sola, solita, solete. Jo tb pense que una xica no está sola aunque no tinga un chic.

Mariano Ros ha dit...

Cupido es una mentira, Cupido somos nosotros. Es como el cuento de los Reyes Magos, pero para todos, no solo para los niños. Hay que trabajar en las relaciones, pero es un buen trabajo, como todo lo que vale la pena en la vida. Para mí el amor es como una amistad, pero con la diferencia de que con esa persona compartes además una intimidad en la cama que no haces con los amigos. Y después está la lucha de sacar adelante a los hijos. Eso también se comparte, pero no es imprescindible. He visto a muchas mujeres llevarlo solas, aunque estuvieran casadas, y a los padres tratar a sus hijos como si fueran esclavos, como el mío me trataba a mí, sin una muestra de cariño, nunca. Y como decía, la amistad con la pareja hay que cultivarla. Y hay que hablar las cosas, aunque sea difícil o no se encuentren las palabras. A mi mi mujer me enseñó a hablar, porque yo no sabía decir lo que sentía. Y al principio la copiaba a ella. Pues me pasa esto, así o asá. Y así, poco a poco, vas aprendiendo. En una pareja siempre se aprende.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Mariano, ese comentario se merece tres Kas, de Karicies. Y además, es el mejor modelo de relación que conozco, ilusionante, divertido, motivador...

ZINEB ha dit...

jo no crec en el cupido no existeis perque es una tonteria i no hi ha cap persona que puga fer que t`enamores aunque m`agradaria que existiera .si t`enamoras t`enamoras pero ningu va fer que t`enamores.

David ha dit...

Yo crec que una xica o xic no esta sol@ quan no te novi@ perque pot estar sol@ quan no te amics o amigues.

Angel ha dit...

Yo interprete que una xica esta sola quan no te amics o amigues. Una xica no esta sola per no tindre novio, perque per a esa persona poden ser otres coses mes importants que tindre novio.

Virgilio ha dit...

Yo crec que una persona esta a soles es quan no te ni amics ni parella (a ningu amb els que pots apollarte y que t´aconseje) perque quan no tens molts amics dius per lo menys tinc parella o a l´inreves.

adrian ha dit...

cupido es un personatge fictici tu t'enamores enamores per lo que te demostra esa persona por la forma de ser per tot un poc

la profe ha dit...

SORORITAT o SORITAT és una paraula que ve de sor (germana). És la solidaritat entre dones, una relació des de l'amistat i no des de la crítica, la comparació o la competició pels xics.

Ja existeix una altra paraula per a designar la germanor masculina, és la fraternitat, de frater (germà).

Alba ha dit...

Una persona no esta sola si no te novio o novia,pense que pot ser per altres mes coses perque no tens amics o quan tens algun problema no tens a ningu per a contarsel perque no tens molta confiança amb ell i ets sent sol.Cupido no existeis es una cosa que es diu desde sempre,tu t'enamores de una persona per el que ell o ella te esta demostrant que et vol.

Anònim ha dit...

jo crec qe una persona no esta sola per no tindre novio o novia perque te als amics als familiars y molta gent i hi ha vegades que tinguent novio estas sola mes val sola que mal acompañada!!
la soletat es quan no tes a ningu amb qui parlar o que es preocupe per tu pero no el no tindre novio!
i sobre cupido jo pense que no exsisteis que t'enamores quan una persona t'agrada com es i penses qe voldries estar am ella no perque cupido faça res aixo es mentida t'enamores quan et tens qe enamorar!!

Anònim ha dit...

Yo també pense que perque algu o alguna no tenga parella no significa que esté a soles. Hi ha vegades que es esta millor sense parella.

Anònim ha dit...

yo creo que cada uno decide lo que quiere, si quieres estar soltero es por que quieres y porque no quieres compromisos y tambien puede pasar que allas pasado un desamor donde as sufrido muchissimo y no te puede apetecer nada ! .
tambien estamos confundiendo el enamorarse con que te guste nadie, ati te puede gustar alguien y puede ser un capricho pero verdaderamente ala ora de la verdad no estas enamorada o enamorado de esa persona....

Nerea ha dit...

Tingues o no tingues una parella estable nunca estas sola, perque sempre tens una familia que te recolça en tot i a mes a mes tens uns amics en els que pots confiar, perque no crec que n'hi haja una persona que no tinga ningun amic en tot el mon, inclús m'atrevisc a dir que es totalment imposible.

Amanda. ha dit...

Anem per parts.
Des de ja, hem de deixar de pensar que és Cupido qui ens dispara i no podem evitar morir-nos per aqueix xic/a que ens porta boig/a. Ningú ens obliga a enamorar-nos d'altra persona, nosaltres, conscient o inconscientment triem a qui estimar.
Per altra banda, i referint-me a que si les xiques no tenim nuvi estem soles, vull dir que des del meu punt de vista no és així.
Encara que si hi ha xiques que pensen que si no tenen nuvi estan soles i no valen gens, no crec que siga així, perquè hi ha vegades, que encara tenint nuvi, et pots sentir la persona més sola del món. I hi ha altres vegades, que sense nuvi, els teus amics i familiars t'aporten tot el que necessites, i pots perfectament viure sense parella, i fins i tot millor que si la tingueres.
Cal començar a ser independent i a no necessitar als xics/es, perquè hi ha vegades que és millor estar a soles que malament acompanyat.

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Amanda, com sempre, dius les coses ben claretes. Com ha de ser!!!!

héctor ha dit...

Hola María!

Jo no crec, com deia Amanda, que siga necessari tindre parella per a no sentir-te a soles. Pots estar rodejat de gent, d'amics, de familiars i amb la teva parella i sentir-te sol i pots estar amb uns desconeguts i sertir-te arropat, no creus?, tot depén del moment.

Tot i que, jo pense que necesitem una persona a la que contar totes les coses que ens passen al nostre dia a dia, no té perqué ser la parella.

Que passes unes bones festes,
héctor

Amanda ha dit...

Com ha de ser, si ningu diu el que pensa... que fem per a canviar el mon?

Rosa Sanchis ha dit...

Hola Amanda, com sempre, ben valenta. I amb ganes de canviar el món. Això està molt bé!!!
Per cert, crec que Hèctor no t'ha entés!
Ens veiem dilluns a classe!!